Plenaire sessie: wetenschap en de media

Een pittig debat over wat journalisten zoeken bij wetenschappers en wat academici mogen verwachten van media.

Jonge onderzoekers getuigen over hun eigen media-ervaringen, journalisten geven een inkijkje in de interne keuken van de media, en we vertellen hoe je instelling je kan helpen bij contacten met de pers

Sprekers:

Sigrid Somers is perschef en hoofd van de Nieuwsdienst van de KU Leuven. Ze studeerde Communicatiewetenschappen en Zakelijke Taalbeheersing aan KU Leuven. Na enkele jaren als diensthoofd Communicatie, Evenementen en PR bij de stad Vilvoorde, ging ze in 2010 aan de slag als persattaché van de KU Leuven. Sinds 2012 is ze hoofd van de Nieuwsdienst en perschef. Samen met haar team staat ze in voor de nieuwsverspreiding over onderzoek, onderwijs en maatschappelijk engagement van de universiteit.

Maxie Eckert (1984) is redactrice bij De Standaard. Voordat ze overstapte naar de journalistiek, studeerde ze chemie aan de Universiteit Antwerpen en behaalde ze er een doctoraat. Vandaag volgt ze bij de afdeling Binnenland de sector volksgezondheid. Ze schrijft over ziekenhuizen, geneesmiddelen en gezondheidsbeleid. Daarnaast zoekt ze als 'correspondente M><V' uit hoe gelijk mannen en vrouwen anno 2016 (willen) zijn.

Senne Starckx is freelance wetenschapsjournalist en schrijft voor kranten en tijdschriften in Vlaanderen en Nederland , alsook internationaal. Enkele algemene media waarin zijn werk regelmatig verschijnt zijn Eos, De Standaard, NRC Handelsblad, Flanders Today en ArgusActueel. Daarnaast schrijft hij voor vaktijdschriften zoals C2W en PhysicsWorld. Hij is tevens de trotse bezitter van een masterdiploma in de theoretische natuurkunde (VUB, 2005).

Sara Vicca werkt als FWO-postdoc in het Centre of Excellence Pleco van UAntwerpen. Ze studeerde biologie aan UHasselt en UAntwerpen en behaalde als IWT-bursaal en onder begeleiding van Prof. Ivan Janssens ook haar doctoraat aan UAntwerpen. Sara doet voornamelijk onderzoek naar de invloed van klimaatverandering op cyclering van koolstof en nutriënten in bossen en andere landecosystemen. Daarbij focust ze zowel op experimenteel werk als op analyses van globale datasets.  Ze is (co-)auteur van 40 papers, waarvan enkele in Nature, Science en andere hoogaangeschreven tijdschriften. In 2014 won ze de EOS pipet prijs van EOS magazine en in 2015 de Frans Verbeure prijs van UAntwerpen.

Chantal Pattyn is manager cultuur op VRT. Tevens is zij nethoofd van Klara, de radiozender waar ze het kunstprogramma Pompidou presenteert. Pattyn is ook voorzitter van de Raad van Bestuur van het Kaaitheater. Sinds 2014 is zij als Fellow verbonden aan de V.U.B.

Gustaaf Cornelis (1966) studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Gent en Polytechnische Universiteit Athene. Hij doceert wetenschapsfilosofie aan de Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Antwerpen. Van tijd tot tijd staan er opiniestukken van zijn hand in de krant of is hij te horen op de radio; daar heeft hij het dan vaak over allerhande mistoestanden in de academische wereld of fraudegevallen in de wetenschap. Betreffende deze thema's publiceerde hij onlangs twee boeken ‘Eerlijke wetenschap’ in 2013 en ‘Wetenschapsethisch manifest’ in 2016.

Peter Claeys is als professor macroeconomie verbonden aan het onderzoeksdepartement Toegepaste Economie aan de VUB. Hij behaalde zijn doctoraat aan het European University Institute en werkte als professor aan de faculteit Economie van de Universitat de Barcelona na een Marie Curie Fellowship aan diezelfde universiteit.
Naast verscheidene onderwijsactiviteiten leidt Peter Claeys verschillende onderzoeksprojecten rond fiscaal beleid met o.a. de Europese Commissie, OECD, het Europees Parlement, de Europese Centrale Bank en de Spaanse en Zweedse overheden.

Xavier Taveirne begon in 2002 als programmamaker bij Radio 2 West-Vlaanderen. Niet veel later presenteerde hij het avondprogramma en de jaren erna kwam hij via Radio 2 in Brussel bij de Vlaams-Brusselse Media terecht. In 2008 keerde hij terug naar de VRT, eerst als nieuwslezer en de laatste zes jaar als presentator bij De Ochtend en De Wereld Vandaag. Hij zal deze voormiddag onze moderator zijn.

 

Type: 
Plenary session
Place: 
auditorium Quetelet, building Tweekerken
Date and time: 
woensdag, 6 juli, 2016 - 10:00 tot 12:00
Aantal plaatsen: 
400
Resterende plaatsen: 
316