Lunch en infomarkt WOENSDAG

Voor of na je lunch in Alma Gasthuisberg is er de mogelijkheid om langs te gaan bij de standen van de dienst wetenschapscommunicatie van de verschillende universiteiten en tal van andere organisaties gerelateerd aan wetenschapscommunicatie.

 

SCRIPTIE VZW - de Vlaamse PhD Cup

Arnaud Zonderman

Contact: arnaud.zonderman@scriptieprijs.be

Website: www.phdcup.be

Ben je in het voorbije anderhalf jaar tot doctor gepromoveerd? Dan daagt de Vlaamse PhD Cup je uit om je onderzoek met iedereen te delen: zonder voetnoten of specialistentaal, maar gebracht als een helder verhaal. Na een intensieve vierdaagse mediatraining aan onder meer de VRT onder leiding van o.a. Ivan De Vadder en Wim De Vilder volgt de ultieme test: “Kun jij de kern van je doctoraat in drie minuten uitleggen?” De winnaar krijgt een voucher van 5.000 euro voor een opleiding naar keuze aan de Vlerick Business School en mag een college geven bij de Universiteit van Vlaanderen. Alle info op www.phdcup.be – Inschrijven kan t.e.m. 31 juli 2018

 

Ikhebeenvraag.be

Bart Coenen

Contactbart.coenen@natuurwetenschappen.be

Websitewww.ikhebeenvraag.be

Mensen die een wetenschapsgerelateerde vraag hebben, kunnen deze stellen op www.ikhebeenvraag.be. Wij zorgen er graag voor dat mensen correcte antwoorden krijgen op hun vragen en proberen zo de kloof tussen wetenschap en samenleving te verkleinen. En het werkt! Dit door de inspanningen van meer dan duizend experten vanuit verschillende wetenschappelijke velden: chemie, technologie, taalkunde, geschiedenis, economie, etc.

 

FWO - Kennismakers

Kim Barbé

Contact: kim.barbe@fwo.be

Website: www.kennismakers.be

Het FWO bestaat dit jaar maar liefst 90 jaar en is daarmee één van de oudste research councils in Europa. Om dit te vieren organiseert het FWO op vrijdag 14 december 2018 een groot wetenschapsfeest ‘FWO – Al 90 jaar de perfecte habitat voor Kennismakers’. Inspirerende sprekers en interactieve sessies en workshops zullen elkaar afwisselen en zo een voedingsbodem voor nieuwe ontmoetingen en verfrissende ideeën vormen.

 

Kenniscentrum Citizen Science

Sofie Stoop en Magali Jacobs

Contact: magali@rvo-society.be

Website: https://www.rvo-society.be/projecten/citizen-science

Citizen science of burgerwetenschap gaat over wetenschappelijk onderzoek waarbij wetenschappers burgers (of niet-wetenschappers) laten meewerken aan hun onderzoek. Samen met verschillende onderzoeksgroepen geeft RVO-Society
momenteel vorm aan een nieuw Vlaams kenniscentrum over citizen science. Het kenniscentrum zal o.a advies verlenen aan beleidsmakers, onderzoekers, organisaties en burgers over de meerwaarde van citizen science; onderzoekers
ondersteunen in hun communicatie met de burger, bij technische vragen (bv over sensoren, dataplatformen) of vragen over ethiek en privacy; een verzamelplatform van data van citizen science projecten ter beschikking stellen; en samenwerking tussen verwante projecten of complementaire onderzoeksmethodes stimuleren.

 

Universitaire Associatie Brussel

Joachim Mathieu & Bart Verheecke

Contact: joachim.mathieu@vub.bebart.verheecke@ehb.be

Website: www.wtnschp.be

Wil je naar buiten komen met je onderzoek, maar weet je niet meteen waar te beginnen? Klop eens aan bij het Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie van de Universitaire Associatie Brussel (wtnschp). Het Expertisecentrum biedt onderzoekers de ondersteuning en platformen om wetenschap op een uitdagende, innovatieve en aantrekkelijke manier naar het brede publiek te brengen. Verspreid je onderzoek via de wetenschapsblog en sociale media, stap op het podium tijdens Bright Club, laat kinderen proeven van wetenschap tijdens de Kinderuniversiteit, neem deel aan het Wetenschapsfestival of ontdek het volledige aanbod op www.wtnschp.be.

 

Asociatie KU Leuven

Jana Demuyt, Lothe Ramakers

Contactjana.demuyt@kuleuven.be; Lothe.ramakers@kuleuven.be

Website: www.doemijmaarwetenschap.be

Je onderzoek delen met de wereld? Jongeren en kinderen warm maken voor je vakgebied? Wij helpen je graag! Doe mij maar wetenschap! bundelt alle activiteiten van de Associatie KU Leuven en schotelt je tal van initiatieven voor om jouw doel te bereiken. Kom je kennis delen op de Dag van de Wetenschap, train jongens en meisjes met een passie voor techniek tijdens de Techniekacademies, verdedig je onderzoek op een podium tijdens één van onze (internationale) science slams of laat kinderen kennis maken met je onderzoek in de workshops van de Kinderuniversiteit.

 

Associatie Universiteit Gent

David De Wolf, Ineke Imbo, Céline Van Rijckeghem

Contactwetenschapscommunicatie@augent.be

Website: www.ugent.be/sciencecommunication

De Cel Wetenschapscommunicatie van de AUGent onderneemt, stimuleert en ondersteunt tal van initiatieven omtrent wetenschapscommunicatie, zoals de wetenschapscafés, de kinderuniversiteit, het WoooW Wetenschapsfestival, … Wil je meer informatie of heb je zin om mee te doen? Neem dan snel een kijkje op onze website of neem contact met ons op!

 

Universiteit Antwerpen

Els Grieten, Tine Rams, Barbara Deslé, Myriam De Splenter

Contact: els.grieten@uantwerpen.be

Website: www.wetenschapaandestroom.be

Van enzymen tot waterkracht, van deeltjesfysica tot ecodesign. In Antwerpen brengen we de kennis van wetenschap in een stroomversnelling. Werk je graag mee aan een activiteit die – jong of oud – warm maakt voor wetenschap? Voor events zoals onze Dag van de Wetenschap, Proefkot of Kinderuniversiteit zijn we immers altijd op zoek naar enthousiaste medewerkers. Of misschien neem je graag deel aan onze Press>Speak presentatiewedstrijd? Laat het ons weten!

 

Universiteit Hasselt

Els Smeyers, Martijn Peters

Contact: els.smeyers@uhasselt.be

Websitewww.auhl.be/PUB/AUHL-Onderzoek/AUHL- Wetenschapscommunicatie.html

Zin om de wereld rondom jou warm te maken voor wetenschap? De UHasselt en PXL organiseren tal van activiteiten voor jong en oud. Lijkt het jou wel wat om een activiteit tijdens Dag van de Wetenschap te organiseren, een wetenschapscafé of Kinderuniversiteit mee op poten zetten of hou je ervan om zelf voor het publiek te staan… Ben je enthousiast en boordevol energie, neem dan contact op.

 

Fishgrowfeet

Ann De Ron

Contact: ann@fishgrowfeet.be

Websitewww.fishgrowfeet.be

Gemotiveerd om over je onderzoek te schrijven voor het brede publiek of voor de pers? In het algemeen of specifiek over proefdieronderzoek? Op zoek naar advies over hoe met de media om te gaan of interviewtraining? Geïnteresseerd in spreken met en leren van buitenlandse collega’s, niet alleen gericht op interculturele verschillen maar op communicatie?

Voormalig journalist Ann De Ron geeft workshops, privétraining en coachings voor onderzoekers aan universiteiten en onderzoekscentra. Ze is Master Biologie en Bachelor in Interculturele Communicatie.

Type: 
Lunch
Place: 
Alma Gasthuisberg & inkomhal O&N1
Date and time: 
woensdag, 4 juli, 2018 - 12:30 tot 13:30
Aantal plaatsen: 
300
Resterende plaatsen: 
204